top of page
Image by Tengyart

Metaal Element - Herfst

Het metaal element staat voor loslaten. In de herfst laten alle bomen hun bladeren los en maken wij als mensen ook ruimte voor loslaten. Gezond Metaal is buigzaam, maar breekt niet.

Seizoen

Black and White Minimalist Circle Wave Y
Black and White Minimalist Circle Wave Y

Meridianen

Dikke darm & Long

Black and White Minimalist Circle Wave Y

Emotie

Black and White Minimalist Circle Wave Y

Chakra

Anahata

Herfst

Loslaten & 
verdriet 

Seizoen

Het element metaal wordt geassocieerd met het herfstseizoen. Net zoals de bladeren van de bomen loslaten en terugkeren naar de aarde, kunnen we in het herfstseizoen de symboliek van loslaten en verandering ervaren. Yin Yoga beoefenen tijdens het herfstseizoen kan ons helpen om in afstemming te komen met de natuurlijke cycli van verandering en transformatie.

Organen & Meridianen

In de traditionele Chinese geneeskunde zijn de meridianen die geassocieerd worden met het metaalelement de longmeridiaan en de dikke darmmeridiaan.

De longmeridiaan loopt bilateraal langs de binnenkant van de armen en begint in de buurt van de duim en loopt omhoog, over de schouder, langs de voorzijde van de borst en eindigt in het bovenste deel van de borst. De longmeridiaan is verantwoordelijk voor het reguleren van de ademhaling en het verspreiden van Qi door het lichaam. Het speelt een sleutelrol bij de oxygenatie van het bloed en het in evenwicht brengen van de energie in de borst en de bovenste ledematen.

De dikke darmmeridiaan loopt bilateraal langs de buitenkant van de armen en begint in de buurt van de wijsvinger, loopt omhoog over de arm, langs de schouder en de zijkant van de nek, en eindigt bij het neusgat. De belangrijkste functie van de dikke darmmeridiaan is het reguleren van de eliminatie van afvalstoffen en het behouden van een gezonde darmfunctie. Het helpt bij het absorberen van water uit onverteerd voedsel en bevordert de vorming van ontlasting.

Long meridiaan

Yin Yoga Metaal element

Dikke darm meridiaan

Yin Yoga Metaal element

Emoties

Het element metaal is gekoppeld aan emoties zoals verdriet, rouw en loslaten. Dit element moedigt ons aan om emotionele ballast en negatieve gedachten los te laten en ruimte te maken voor acceptatie. Wanneer het metaal-element in balans is, kunnen we deze emoties op een gezonde manier ervaren en verwerken. Yin Yoga kan ons helpen om deze emoties te erkennen, te omarmen en los te laten, wat kan leiden tot emotionele heling en groei.

Kwaliteiten

In Yin Yoga vertegenwoordigt het metaalelement kwaliteiten

zoals helderheid, precisie en het vermogen om onderscheid te maken. 

Een gezonde uitdrukking van het metaalelement is als buigzaam

metaal dat niet breekt. Het is veerkrachtig en nodigt ons uit om

onze gedachten en gevoelens te onderzoeken,

waardoor we meer helderheid in ons leven kunnen creëren.

Het vermogen om het grotere geheel te overzien, stap voor

stap georganiseerd te werk te gaan, toegewijde discipline te tonen,

en tegelijkertijd flexibel te zijn, zijn karakteristieke eigenschappen

van iemand met een sterk metaalelement.

Kwaliteiten metaal element yin
Black and White Minimalist Circle Wave Y

Muziek & Aiffirmaties

Yin Yoga Metaal element affirmaties.png
bottom of page